ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσείο EBA

Πηγή Ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού

Το ούζο αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό ο οποίος εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ μία γωνιά ανήκει αποκλειστικά στην ιστορία του ποτού, που η Λέσβος ανέκαθεν αντιλαμβανόταν ως βασικό πυλώνα της κουλτούρας της. Το Μουσείο που φιλοξενείται εντός ξυπνά από τη λήθη αναμνήσεις, αλλά και χαρίζει αφειδώς πληροφορίες για το πώς το παρήγαγαν, αλλά και πως το απολάμβαναν οι προηγούμενες γενιές. Η απομίμηση του κλασσικού Μυτιληνιού των προγενέστερων ετών με την παραδοσιακή νησιώτικη στολή του, ο οποίος απολαμβάνει το ουζάκι του περιστοιχίζεται από δυο παλιούς άμβυκες από το χωριό της Άντισσας, καθώς και μηχανήματα κατάλληλα για άλλες φάσεις παραγωγής του ούζου, αλλά και επιπλέον αντικείμενα με διαφορετική χρηστικότητα. Πραγματικά εντυπωσιακό κρίνεται ένα ψυγείο που χρονολογείται αρχές του 1900 καθώς και ένα παραδοσιακό πιεστήριο σταφυλιών με προέλευση που χάνεται στον 19ο αιώνα.

Επιπλέον μέσα από μία μεγάλη συλλογή από μπουκάλια ξεδιπλώνεται ως ένα βαθμό το φάσμα ύπαρξης όλων σχεδόν των εταιρειών ποτοποιίας που γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν στη Λέσβο. Στο βάθος του μουσείου υπάρχει ένας υπέροχα διαμορφωμένος χώρος, αναπαράσταση ενός τυπικού καφενείου της δεκαετίας του ‘30 με τραπεζάκια και καρέκλες ώστε να γνωριστούν τα προϊόντα σε γευσιγνωστικές δοκιμές και να αγαπηθούν.

Αν θες να γνωρίσεις την παρασκευή του ούζου και τα μυστικά του αναζήτησε το μουσείο ΕΒΑ. Σε ένα χώρο διαμορφωμένο με φροντίδα θα έχεις την ευκαιρία να δεις την αναπαράσταση της παραγωγής του… εθνικού μας ποτού με παλιούς άμβυκες από την Άντισσα.

Μάθε για την εξέλιξη του ούζου στην πάροδο του χρόνου και γνώρισε τη Λέσβο μέσα από ένα ταξίδι με το άρωμα του γλυκάνισου να σε συντροφεύει. Μία θεατράλε απομίμηση του Μυτιληνιού των προγενέστερων ετών με την παραδοσιακή νησιώτικη στολή του ο οποίος απολαμβάνει το ουζάκι του και περιστοιχίζεται από παλιούς άμβυκες καθώς και μηχανήματα κατάλληλα για άλλες φάσεις παραγωγής του ούζου αλλά και επιπλέον αντικείμενα με διαφορετική χρηστικότητα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου.

Ρώτησε για το εντυπωσιακό ψυγείο που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αι. καθώς και για το πιεστήριο σταφυλιών που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα.

Μπορείς να πάρεις μια γεύση από τα μοναδικά αποστάγματα της ποτοποιίας και να δοκιμάσεις λικέρ μαστίχας: κλασικό και με λεμόνι, η μόνη ποτοποίια που δημιουργεί αυτή την ευφάνταστη γεύση.

Φωτογραφίες

Διεύθυνση
Παγανή Μυτιλήνη
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας

- Δευτέρα - Παρασκευή 9 πμ - 3 μμ
- Σάββατο - Κυριακή και Εορτές, κατόπιν συνεννόησης
Είσοδος ελεύθερη.

Τηλ: +30 22510 23700